“Sjedi tu, da popričamo” Baš na taj način započeo je moj davni razgovor s mamom. Oko ocjene. “Kako zaboga možeš dobit dvojku iz zemljopisa? Pa nisi toliko glupa. Mislim, barem si prosječno inteligentna.” Mamu je opravdano brinulo kako ću kroz život, a ne znam ni strane svijeta.

Zahvaljujući oskudnom poznavanju zemljopisa, a donekle i povijesti, zavoljela sam putopise. Vjerovatno bi ih čitala ionako, jer volim knjige. Al ideja kod putopisa bila je nadoknadit propušteno. Onda sam neko vrijeme čitala s kartom svijeta. Jesam puno naučila, ali sam skoro sve i zaboravila.

Ipak, neke priče pamtim. Recimo kad je negdje Bogu iza nogu, valjda na granici Indije i Pakistana, pisac upao u provaliju. Iz tog mu je kamenog grotla bila mala šansa da se izvuče. No, on se ne nije sekirao oko potencijalne smrti. Više ga je zasmetala činjenica da će na nju morat dosta dugo čekat. A ima samo dvije cigarete.

A taj pisac, Jasen, ima gomilu zabavnih priča s putovanja. Doduše, meni ih uživo nikad nije pričao. Mi smo nadugačko i naširoko raspredali o sasvim drugim temama. A šta će mi pričat o svojim putovanjima, pa znam čitat!

“U Zg sam, navrati na promociju knjige o Indiji ” šalje mi poruku jučer. “Samo ako mogu doć bez maske” odgovaram. “Ma moš i gola!”

Da se razumijemo, fućka se meni za njegovu promociju. Ja bi došla da se cerekamo oko neke davne gluposti. Došla bi i da mi pohvali pisanje. A usput bi mu predložila da za novo putovanje uzme nove majice. Navukao se na ove s natpisom “Radim drame”, a već i vrapci znaju da se u slobodno vrijeme bavi dramaturgijom. Treba mu nov, originalan natpis. Na primjer: “Volim brdo”. Domaće bi moglo zaintrigirat to Brdo, a domorocima je ionako svjedno šta piše.

Ipak, ne mogu doć. Ni gola, ni obučena. Imam Skype razovor s razrednikom. Osim toga moram se spremat za put. Doduše, ne u Pakistan nego u Paklenicu. Nikako ne mogu zaglibit na cugi s Jasenom.

Dok čekam poziv, pogled mi klizne na naslove njegovih knjiga koji leže na polici : “U srce Azije”, ”Latinskom Amerikom uzvodno”. A gdje su mi druge knjige? Aha, kod Tine su mi “Put Svile” i “Tragovima Odiseja”. Valjda ih je u ovih sedam godina uspjela pročitat?

“Čujte, moram vam reći da će imat trojku iz geografije.” prekida mi misli razrednik najstarije kćeri. “Aha, to.” kažem odsutno. Zatim brzo dodam:

“Morat ću ju sjest da popričamo.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s