Davne 2019., kad za Maki de facto sve trekersko počinje, utrka Blatersa je već odavno kultna! Kultni su trkači, lokacije, blato, mrak i gubljenja po stazi. Al Maki uopće ne mari za kultne stvari! U jesen te godine upozna ZTŠ i sazna da je Blatersa utrka koja se trči zimi, na Medvednici. Da kreće u ponoć iz Podsuseda i ide do Zeline.

Kad bi postojala snimka utrke iz 2019., u jednom bi kadru mogli vidjet kako ozbiljni trkači u ponoć startaju iz Podsuseda na stazu dugu 48km. A u paralelnom kadru bile bi neke ženskice koje u isto vrijeme noći kreću iz Vidovca. Vođa te ženske grupe priuštit će im Blatersu za početnice, verzija 30 km!

Ista bi ta snimka otkrila da je većina žena u toj avanturi sasvim nova! Vidi se po tome što samo jedna, Franci M, za noćnu avanturu ima pravu odjeću i obuću. Plus, na leđima mali trail ruksak i u njemu sklopive balerinke! Ujutro će ih razmotat i suhih nogu popit capuccino u Zelini. U Makinom sjećanju, taj je detalj zabilježen kao čisti dragulj!

Posebno kad znamo da je, za razliku od Franci, Maki nadobudno teglila planinarski ruksak prepun nepotrebne odjeće, hektolitre toplih napitaka i obroka za cijelu obitelj. Kao da ide na višednevni izlet, ona nosi čak i rezervne gojzerice!

Kad bi na toj nepostojećoj snimci ubrzali dio koji prikazuje cjelonoćno proklizavanje, padanje i koprcanje u snijegu i blatu, mogli bi se zaustavit na dvije završne scene.

U sceni prvoj, oko 6,7 ujutro, vidjeli bi kako pravi trkači u B. zelinskom DVD-u gule sa sebe blatnjavu odjeću i krijepe se toplim napitcima. Oni su protrčali mrakom od prve do zadnje točke, svih 48 km i imaju debelog razloga bit sretni i zadovoljni!

Za to vrijeme, u sceni drugoj, Maki se zadnjim snagama presvlači u pidžamu. Nije nimalo sretna nit zadovoljna. Mučila se teglit gomilu stvari cijelu noć, obučena u pamuk i gojzerice koje su žuljale svih 30 km! Bilo je hladno, puhalo je i nije bilo lijepo. Bez obzira na lampu, nije vidjela ni prst pred nosom. To jest, vidjela je pete Kikijevih tenisica!   

“Koji horor! Nikad više.” zaklela se samoj sebi.

Nikad više” do 2020.

Fotke: Željka Klemar Žaci

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s