„Sve je na stazi, papir je suvišan!“ Bio je to Sabljin komentar na moju ideju da pišem o sljemenskoj utrci 1M. Iz tog mi je komentara bilo jasno da on ne zna za moju naviku pisanja o utrkama na kojima nisam bila.

A utrka 1M, koja ide istoimenom stazom koja se još zove i Transverzala Medvednice, broji dugačka 53 kilometra i 2800 visinske. To je zahtjevan zalogaj i nije za trkače i trkačice slabog apetita!

Šta bi se reklo – nije za kilave!

I zato je Sablja donekle u pravu – ja nemam šta pisat o 1M! Al zato utrku mogu opisat neki drugi trkači, na primjer može Stanislav. On je jedan od par izdržljivih veterana s prvog 1M i nema sumnje da zna sve o utrci. I kao bonus, Stan je bio voljan prenijet mi svoje dojmove kratko i bez kompliciranja!

A dok ne steknem iskustvo 1M, ja se okrećem usmenoj predaji! Kako bi u toj predaji bila što bolja, neki dan sam svoju djecu namamila u kabinu sljemenske žičare. Na visini od parsto metara iznad tla, njihovu je pažnju lako usmjerit na sljemenske staze:

„ Gledajte, super je iz zraka…šteta što se ne vidi slavna 1M!“

„ Aha, fora. A kaj je taj 1M?“ pita tinejđerica pogleda skrivenog iza tamnih naočala.

„Utrka od zapadnog dijela Medvednice prema istoku, kreće u Podsusedu i ide do Vugrovca. Po domovima, kužiš? Ima 14 mjesta koje povezuje ta staza – 1M. Kad ideš na utrku, prolaziš stazu, trčiš gore, dole, gore, dole i tako 53 kilometra..“ objašnjavam.

„Uh, to je fakat teško…“ A teško je, nego šta…brutalno! Zamislite samo koliko se puta trkač mora penjat i spuštat. Pa ta utrka za mnoge može trajat i po 10-11 sati!

„Pa ko bi se htio tako ubijat…?“ komentira sin “Da, fakat, to je doslovno ubijanje!” dodaju tamne naočale.

Ohooj, polako pametnjakovići, ne brzajte sa zaključcima! Smisao utrke 1M nije u tome da se trkači iscrpe do smrti. To bi bilo previše jednostavno! Cijela poanta jest u tome da se trkači ne ubiju doslovno nego da se tek brutalno i natenane izbiju! Doduše, to izbijanje je vrlo slično ubijanju, ali opet…

To nikako ne može bit ista stvar…!

Fotka: UPRI Gelender, prvi finišeri 1M, 2014,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s